အသုပ္ ေပါင္းစံု


ကန္ဇြန္းရြက္သုပ္


လွိဳင္ သံလမ္းထိပ္က ကိုဦးဆိုင္မွာ စားဖူးတာတဲ့ ပံုစံေလးယူၿပီးသုပ္ထားတာ စစ္ - ကိုဦးဆိုင္ကေတာ့ တ႐ုပ္ကန္ဇြန္း ကို ဝက္ျပဳတ္ရည္ ထဲ ခဏထည္ျပဳတ္ၿပီး င႐ုပ္သီးစိမ္း နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓါးျပား႐ိုက္ၿပီး သံပုရာသီးညႇစ္ၿပီး ဝက္႐ိုးျပဳတ္ရည္ အနဲငယ္ ဆား ထည့္ၿပီးသုပ္ပါတယ္ - က်ြန္မကေတာ့ တ႐ုပ္ကန္ဇြန္းမရွိလို႔ ကုန္းကန္ဇြန္းကို ေရေႏြးဆူဆူမွာ ခဏေဖ်ာၿပီး ေရေအး စိမ္ကာ ေရစစ္ၿပီး သံုးပိုင္းေလာက္ျဖတ္ ၾကက္သြန္နီတစ္လံုးပါးပါးလွီးထည့္ -င႐ုပ္သီးစိမ္း ေလးေတာင့္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴဥေသး တစ္လံုးကို ဓါးျပား႐ိုက္ၿပီး ထည့္ - ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ႏွမ္းေလွာ္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ဖတ္ ဝက္႐ိုးျပဳတ္ရည္ အနဲငယ္ ဆား ငံျပာရည္ထည့္ သံပုရာသီး တစ္ျခမ္းထည့္ၿပီး သုပ္တယ္


ရခိုင္မုန္.တီသုပ္ စပ္ စပ္ေလး

ခ်က္နည္းေလးက
ရခိုင္မုန္.တီအရည္ နွင့္ အသုပ္

ရခိုင္မုန္.တီကို ရခိုင္သူငယ္ခ်င္းခ်က္တိုင္း သူခ်က္ျပီးမွ
ေရာက္သြားေတာ. ခ်က္နည္းကိုမျကည္.ျဖစ္ခဲ.ဘူး…
အိမ္မွာ အတူေနတဲ.တစ္ေယာက္ကရခိုင္မုန္.တီခ်က္ဖို.
ငါးေတြ၀ယ္လာျပီဆိုမွ Yadanar Moe ကရခိုင္မုန္.တီခ်က္နည္းကို
သတိရတယ္… အခ်ိဳးအစားဘယ္လိုထည္.ရမယ္ မေျပာထားေပမယ္.
ခ်က္နည္းကို ေရးထားေပးတာကိုက ေတာ္ေတာ္အဆင္ေျပပါတယ္ရွင္။
က်ြန္မရဲ. ပထမဆံုးလက္ရာ ရခိုင္မုန္တီကို သံုးေဆာင္ျကပါအံုးရွင္

ရခိုင္မုန္.တီအတြက္

ငါးေရြွ - ၈၀၀ g ကိုေရေဆးျပီး ၄” စီျဖတ္ထားပါ။
မ်ွင္ငပိ - ထမင္းစားဇြန္း ( ၅) ဇြန္း ကို ေရ ၁လီတာနွင့္ ငပိေျကေအာင္ျကိဳထားပါ။
ငရုပ္ေကာင္း - ထမင္းစားဇြန္း ( ၃) ဇြန္း ကို ျကက္သြန္ျဖဴဥျကီး - (၂) လံုးကို
အခြံခြာျပီးေရေဆးျပီး မညွက္တညွက္ေရာေထာင္းထားပါ။
ဂ်င္းနွင့္ပတဲေကာ - တစ္လက္မခန္.အခြံနြာျပီးေရေဆးကာေထာင္းထားပါ။
ငါးဖယ္ျခစ္ - ၂၅၀ g ကို ေထာင္းကာ အျပားေသးေလးေတြျပားျပီးေျကာ္ျပီးပါးပါးညွပ္ထားပါ။
မန္က်ဥ္းသီးမွည္. - ၅၀ g ကို ေရေဆးကာ ေရေနးြဆန္ခ်ိန္ခြက္၁ခြက္ခြဲခန္.နွင့္စိမ္ထားပါ။
ငရုပ္သီးစိမ္း - ၁၀၀ g ကိုျပဳတ္ကာ ေရစစ္ျပီး ေထာင္းထားေပးပါ။
ဆား - အနဲငယ္
နံနံပင္ - ၁၀ ပင္ ကိုေရစင္စင္ေဆးျပီး နုတ္နုတ္လွီးထားေပးပါ။
ျကက္သြန္နီ - ၂ လံုးကို အခြံခြာကာပါးပါးလွီးျပီးေရေဆးထားပါ။
ျကက္သြန္ျဖဴ/နီ ဆီခ်က္ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တစ္ခြက္ခန္.ခ်က္ထားပါ။
မုန္.ဖတ္ေျခာက္ - ၂ kg
ပဲေျကာ္ - ၅ ခု

ျပဳလုပ္နည္း

ငါးေရြွကို ေရနဲနဲနွင့္အသားနူးေအာင္ျပဳတ္ (သို.) ကင္ ၊ က်ြန္မကေတာ.
မိုက္ခရိုေ၀.ထဲ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ထားလိုက္ပါတယ္ … အသားနူးျပီး
ေရအနဲငယ္သာထြက္ပါတယ္..ငါးအသားနူးျပီဆိုလ်ွင္ အေအးခံျပီး
အရုိးနြံထားပါ။ ဇလံုတစ္ခုထဲ ေရေနြးေနြး ၅၀၀ ml ထည္.ကာ ငါးအသားမ်ားကို
လက္တစ္ဆုပ္စာစီယူကာ လက္နွင့္ညွစ္ပါ အခ်ိဳရည္ထြက္ သြားျပီး
ငါးဖတ္က်န္တာေတြကို ပုဂံတစ္ခုထဲထည္.ထားပါ။ ငါးအသားကိုအရိုးထြင္
ျပီးတန္းထဲ.တာထက္ပိုေကာင္းတယ္ေျပာပါတယ္.. တကယ္လဲစားလို.ေကာင္းပါတယ္.

ခ်က္နည္း

၁)ေရ၄လီတာထည္.ကာထည္.ကာတည္ထားေသာအိုးျကီးထဲသို.
ငါးအခ်ိဳရည္ညွစ္လို.ရလာတဲ.အရည္နွင့္ ျကိုထားတဲ.ငပိရည္ကို
အနယ္စစ္ကာေရာထည္.ပါ။ ေထာင္းထားတဲ.ဂ်င္းနွင့္ ပတဲေကာ၊ ဆားနွင့္
အရည္ညွစ္ထားတဲ.ငါးဖတ္တ၀က္ကိုထည္.ကာ ဆူပြက္လာလွ်င္
ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴနွင့္ငရုပ္ေကာင္းကိုထည္.ပါ။
အေပါ.အငံျမည္းျပီး လိုအပ္လ်ွင္ဆားထပ္ထည္.ပါ။
၂)ေထာင္းထားတဲ.ငရုပ္သီးစိမ္းနွင့္တ၀က္က်န္တဲ.အရည္ညွစ္ထုတ္ထားတဲ့ ငါးအသားဖတ္ေလး သံုးပံု တစ္ပံုေလာက္ကို ျကက္သြန္ျဖဴေထာင္းနွင့္ ပာင္းရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္းခန္.ထည္.ကာခ်က္လိုက္ပါ။
၃)အသုပ္အတြက္တ၀က္က်န္တဲ. အရည္ညွစ္ထုတ္ထားတဲ့ ငါးအသားဖတ္ သံုးပံု ႏွစ္ပံုေလာက္ကို
ဒယ္အိုးနွင့္ ဆား၊ နႏြင္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ထည္.ကာေျခာက္ေအာင္ေလွာ္ထားပါ

ျပင္ဆင္နည္း

 ၁)ရခိုင္မုန္.တီအရည္အတြက္မုန္.ဖတ္ကို တစ္ပြဲစာျပင္ျပီး ပာင္းရည္ထည္.ကာ
ငရုပ္သီးစိမ္းျပဳတ္ေထာင္း၊ မန္က်ဥ္းရည္၊ ငါးဖယ္၊ပဲေျကာ္၊ျကက္သြန္န၊နံနံပင္
ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္အဖတ္ တို.ကိုထည္.ကာသံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
၂)ရခိုင္မုန္တီအသုပ္အတြက္ မုန္.ဖတ္ကိုပိုထည္.ကာ ငါးသားဖတ္၊ငရုပ္သီးစိမ္းျပဳတ္ေထာင္း၊ မန္က်ဥ္းရည္၊ ငါးဖယ္၊ပဲေျကာ္၊ျကက္သြန္န၊နံနံပင္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္အဖတ္နွင့္ ပာင္းရည္ ထမင္စားဇြန္းနွစ္ဇြန္းခန္.ထာ္.ကာ သမေအာင္နယ္ျပီး သံုးေဆာင္လို.ရပါျပီးရွင္..

လိုအပ္တာရွိရင္လဲ အျကံေပးနိုင္ပါတယ္ရွင္
၊၊၊၊၊၊





ေျပာငး္ဖူးထမင္းသုပ္


ဒီေန.ညေနစာက တစ္ေယာက္ထဲဆိုေတာ.
ပာင္းမခ်က္ပဲ ေျပာင္းဖူးေကာ္ျပန္.လုပ္တုန္းက
က်န္ေနတဲ. ေျပာင္ဖူးတစ္ဖူးကို ျပဳတ္ျပီး
ထမင္းနဲ.ေရာသုပ္စားလိုက္တယ္..
ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ျကီးပဲသုပ္သုပ္၊ လက္ဖက္နဲတြျဲပီးသုပ္သုပ္
က်ြန္မအတြက္ေတာ.စားလို.ေကာင္းတာပဲရွင္..

ေျပာင္းဖူးထမင္းသုပ္အတြက္

- ထမင္း - တရုတ္ပုဂံလံုး (1) လံုး ကိုဖြထားပါ။
- ေျပာင္းဖူး နုနု -1 လံုးကို ျပဳတ္ျပီး ေခ်ြ (သို.) ပါးပါးလွီးထားပါ၊
-ျကက္သြန္နီ- တစ္လံုး ကိုအခြံခြာကာ ပါးပါးလွီးျပီးနေရေဆးကာ
ေရစစ္ထားပါ။
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ
-ဆား၊ အရသာမွဳန္.- ငံျပာရည္၊
-ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - ထမင္းစာဇြန္း 1 ဇြန္း၊
-ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - ထမင္းစာဇြန္း 2 ဇြန္း၊
-ငရုပ္သီးအေလွာ္မုန္. - ထမင္းစားဇြန္းတ၀က္
- ကုလားပဲအေလွာ္မုန္.- ထမင္းစားဇြန္း 1 ဇြန္း
-ငရုပ္သီးစိမ္း -2 ေတာင့္ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ…
-နံနံပင္ - 2 ပင္ကို ေရေဆးျပီး
-သံပုရာသီးတစ္စိတ္ (သို.) မန္က်ီးမွည္.ရည္ - ထမင္းသားဇြန္း - 2 ဇြန္း

ထမင္းနွင့္ေျပာင္းဖူးကိုေရာကာ ပါးပါးလွီးထားေသာျကက္သြန္နီ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊နံနံပင္၊
ငရုပ္သီးစိမ္း နွင့္ဆား၊ အရသာမွဳန္.၊ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ၊ငရုပ္သီးအေလွာ္မွုန္.၊ကုလားပဲအေလွာ္မုွန္. နွင့္
သံပုရာသီးတစ္စိတ္ ကိုညွစ္ထည္.ကာ သမေအာင္နယ္ျပီး အေပါ. အငံ
ျမည္းျပီး အရသာရွိေသာေျပာင္းဖူးထမင္းသုပ္ကို ေရေနးြျကမ္းေသာက္ကာ
သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္၊

သက္သတ္လြတ္စားသံုးသူမ်ားလဲ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းနွင့္
ငံျပာရည္ မထည္.ပဲသုပ္စားနိုင္ပါတယ္ရွင္


ပဲပင္ေပါက္သုပ္


ခုေလာအသုပ္ေတြပဲ သုပ္စားျဖစ္ေနတယ္..
ဒီတစ္ခါလဲ ပဲေပါက္သုပ္ပါမယ္..

ပဲပင္ေပါက္သုပ္အတြက္

-ပဲပင္ေပါက္ -150 g ကို
-ျကက္သြန္နီတစ္လံုး
-ဆား၊ အရသာမွဳန္.- ငံျပာရည္၊
-ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊
-ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - အနဲငယ္စီ၊
-ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ထမင္းစာဇြန္း 2 ဇြန္း၊
-ငရုပ္သီးအေလွာ္မုန္. - ထမင္းစားဇြန္းတ၀က္
- ကုလားပဲအေလွာ္မုန္.- ထမင္းစားဇြန္း 1 ဇြန္း
-ငရုပ္သီးစိမ္း -2 ေတာင့္ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ…
-နံနံပင္ - ၂ ပင္ကို ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ
-သံပုရာသီးတစိတ္။

ပဲပင္ေပါက္ကို ေရဆူဆူတြင္ ၃ မိနစ္ခန္.ထည္.ျပဳတ္ျပီး ေရေအးထည္.ထား
ေသာဇလံုထဲသို. ဆယ္ထည.္ျပီး အေအးခံကာ ေရစစ္ျပီး ထားပါ၊
ျကက္သြန္နီကိုအခြံခြာကာ ပါးပါးလွီးျပီးနွစ္ေရေလာက္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။
ပဲပင္ေပါက္ကိုပါးပါးလွီးထားေသာျကက္သြန္၊နံနံပင္၊ ငရုပ္သီးစိမ္း ၊ဆား၊ အရသာမွဳန္.၊
ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ၊ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ငရုပ္သီးအေလွာ္မွုန္.၊ကုလားပဲအေလွာ္မုွန္.၊နံနံပင္ နွင့္ သံပုရာသီးတျခမ္း
ကိုညွစ္ထည္.ကာ သမေအာင္နယ္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္၊

သက္သတ္လြတ္စားသံုးသူမ်ားလဲ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းနွင့္
ငံျပာရည္ မထည္.ပဲသုပ္စားနိုင္ပါတယ္ရွင္…



 မုန္လာဥျဖဴသုပ္


မုန္လာဥျဖဴသည္ အရသာမွာ ရွတတနွင့္ အနံ.အနဲငယ္ျပင္း
ျပီး သူကိုသုပ္စား၊ေျကာ္စား၊ ခ်ဥ္ရည္ခ်က္ ၊ အခ်ဥ္တည္
စားစံုေအာင္လုပ္စားျကပါသည္။

မုန္လာဥျဖဴသုပ္အတြက္

မုန္လာဥျဖဴ ျကီး- 1 လံုး
ျကက္သြန္နီတစ္လံုး
ဆား၊ အရသာမွဳန္.- ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - ထမင္းစားဇြန္း 2 ဇြန္း
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - ထမင္းစာဇြန္း 1 ဇြန္း၊
ငရုပ္သီးအေလွာ္မုန္. - အနဲငယ္
နွမ္းေလွာ္ - ထမင္းစာဇြန္း 1 ဇြန္း၊
သံပုရာသီး - 1 စိတ္

ျပင္ဆင္နည္း

-မုန္လာဥကို အခြံခြာ ေရေဆးျပီး သေဘာၤျခစ္နွင့္ ျခစ္ျပီးေရ နွင့္
ရွာလကာရည္အနဲငယ္ထည္.ကာစိမ္ထားပါ။

-ျကက္သြန္နီကိုအခြံခြာကာ ပါးပါးလွီးကာေရနွစ္ေရေလာက္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။

-ျခစ္ထားေသာမုန္လာဥကိုေရညွစ္ကာ ျကက္သြန္နီ၊ ဆား၊ အရသာမွဳန္.၊ ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ငရုပ္သီးအေလွာ္မုန္.တို.ကိုထည္.ကာ သံပုရာရည္ညွစ္ျပီး သမေအာင္နယ္ကာ နွမ္းေလွာ္ျဖဴးကာသံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္၊..

ုနံနံပင္နဲ. ငရုပ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီးကာထည္.ျပီးလဲ သုပ္နိဳင္ပါတယ္ရွင္..


မုန္ညွင္းခ်ဥ္သုပ္


ငရုပ္သီးမပါတဲ. ရိုးရိုး ရွမ္းမုန္ညွင္းခ်ဥ္ကိုသုပ္စားမွာျဖစ္ပါတယ္..
မုန္ညွင္းခ်ဥ္ကို ရွမ္းေခါက္ဆြဲ၊ တိုပာူးေနြး နွင့္အျခား ရွမ္းအစားစာမ်ားနွင့္တြဲစားသလို
သူ.ျကီးပဲ သုပ္စား ဒါမွမပာုတ္ ပဲပုတ္ခ်က္ (သို.) ေျမပဲခ်က္နွင့္လဲ တို.စရာ
အျဖစ္စားျကပါတယ္..
က်ြန္မကေတာ. မုန္.ညွင္းစိမ္းညြွန္.ခ်ဥ္တာ ကိုပိုျကိုက္ပါတယ္ရွင္..
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
မုန္ညွင္းခ်ဥ္ - 200 g
ျကက္သြန္နီတစ္လံုး၊
ဆား၊ အရသာမွဳန္.- ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - ထမင္းစားဇြန္း 2 ဇြန္း
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - ထမင္းစာဇြန္း 1 ဇြန္း၊
ငရုပ္သီးအေလွာ္မုန္. - အနဲငယ္
ျပင္ဆင္နည္း
မုန္ညွင္းခ်ဥ္ကို ေရညွစ္ကာ ခပ္ေသးေသးလွီးထားပါ..
ျကက္သြန္နီကိုအခြံခြာကာ ပါးပါးလွီးကာေရနွစ္ေရေလာက္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။
မုန္ညွင္းခ်ဥ္ကို ျကက္သြန္၊ ဆား၊ အရသာမွဳန္.၊ ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ငရုပ္သီးအေလွာ္မုန္.တို.ကို ထည္.ကာသမေအာင္နယ္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္၊..
မုန္ညွင္းခ်ဥ္အစား မုန္လာဥခ်ဥ္ ကိုလဲသုပ္စားနိုင္ပါတယ္ရွင္..
အခ်ဥ္မျကိုက္သူမ်ား ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္.ပိုထည္နိဳင္ပါတယ္ရွင္…
သတ္သတ္လြတ္စားသံုးသူမ်ား ပုဇြန္ေျခာက္အစား ေျမပဲေလွာ္ေထာင္းပိုထည္.ျပီး သုပ္စားနိုင္ပါတယ္ရွင



ဗူးသီးေျကာ္သုပ္အတြက္


ဆလပ္ရြက္ - တစ္ပင္ ကုိေရေဆးျပီးနုတ္နုတ္လွီးထားပါ
နံနံပင္ - ၂ ပင္ ကုိေရေဆးျပီးနုတ္နုတ္လွီးထားပါ
ဗူးသးီေျကာ္ကို ကပ္ေျကးနွင့္လက္မ၀က္ခန္.ညွပ္ျပီး ဆလပ္ရြက္
နံနံပင္နွင့္ ေဖ်ာ္ထားတဲ. မန္က်ဥ္းခ်ဥ္ရည္ ဆမ္းကာ လိုအပ္လ်ွင္
ငရုပ္သီးအက်က္မွုန္.နွင့္ ငံျပာရည္ထပ္ထည္.ျပီး သမေအာင္နယ္ကာ
သံုေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္..


 သေဘာၤသီးသုပ္ စပ္စပ္ေလး


သေဘာၤသီး အစိမ္း တစ္လံုး ခပ္ေသးေသးကို အခြံခြာ
အေစ့ထုတ္ျပီး ျခစ္နဲ.ျခစ္ေရစိမ္ထားျပီး
ေရညစ္ကာ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငရုပ္သီးမွုန္.၊ ေျမပဲမွုန္.၊
ငပိေထာင္း၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမွုန္.၊ ျကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ဆား၊
ရွိတာေလးပဲထည္.ျပီး ျပီးစလြယ္ ျဖစ္သလိုသုပ္ထားေပမယ့္
စားလို.ေကာင္းပါတယ္။။.. ငယ္ငယ္က ေက်ာင္းမွုန္.ေစ် းတန္းမွာ
ေရာင္းတာ ၀ယ္စားဖူးတဲ.သူရွိလား ။။
ေက်ာင္းေဆာင္ေတြမွာေနတုန္းက အိမ္ကပို.လိုက္တဲ. ငပိေထာင္း
ပုဇြန္ေျခာက္ေျကာ္ေတြနဲ.နယ္ျပီး သုပ္စားဖူးျကလား




 မန္က်ီးရြက္သုပ္


မန္က်ီးရြက္နုနု သင္ျပီးသာဒ- 150 g
ျကက္သြန္နီ - တစ္လံုး ကို ပါးပါးလွီးျပီးေရေဆးထားပါ။
စာေတာ္ပဲျပဳတ္ - 100 g (သို.)
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ထမင္းစာဇြန္း 3 ဇြန္း၊
ဆား၊ အရသာမွဳန္.၊ အနဲငယ္စီ
ေျမပဲဆီ - အနဲငယ္.

မန္က်ီးရြက္ကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး
ပါးပါးလွီးထားေသာျကက္သြန္နီ၊ ပဲျပဳတ္၊
ဆား၊ အရသာမွဳန္.ထည္.ကာ
သမေအာင္ဖြဖြနယ္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္၊




ျမင္းခြာရြက္သုပ္


ျမင္းခြာရြက္ကို တို.စရာ၊သုပ္စား၊ ပာင္းခါးခ်က္စားျကပါတယ္
ဘာပဲခ်က္ခ်က္ ႏွစ္ေယာက္စာပဲခ်က္ျဖစ္တာမ်ားပါတယ္..
တစ္ခါတစ္ေလ မွသာ အျခားအခန္းကလူ
ေတြ အတြက္ပါ 6 ေယာက္စာခ်က္ျဖစ္ပါတယ္…

ျမင္းခြာရြက္သုပ္အတြက္

ျမင္းခြာရြက္ - 200 g
ျကက္သြန္နီ - တစ္လံုး ကို ပါးပါးလွီးျပီးေရေဆးထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - 1 လံုး ကိုလဲေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
ဆား၊ အရသာမွဳန္.၊ ငံျပာရည္၊ အနဲငယ္စီ
ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - အနဲငယ္စီ၊
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ထမင္းစာဇြန္း 2 ဇြန္း၊
နံနံပင္ - 1 ပင္ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ..
ငရုပ္သီးစိမ္း -2 ေတာင့္ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ…
သံပုရာသီး- တစ္စိတ္၊

ျမင္းခြာရြက္ကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး နုတ္နုတ္လွီးထားကာ
ပါးပါးလွီးထားေသာျကက္သြန္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နံနံပင္၊ ငရုပ္သီးစိမ္း ၊
ဆား၊ အရသာမွဳန္. ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ၊
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း နွင့္ သံပုရာသီးတစ္စိတ္ ကိုညွစ္ထည္.ကာ
သမေအာင္ဖြဖြနယ္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္၊
သက္သတ္လြတ္ စားသူမ်ား ပုဇြန္ေျခာက္ နွင့္ ငံျပာရည္မထည္ပဲသုပ္စားနိုင္ပါတယ္ရွင္..



 ျကက္ေျကာ္သုပ္


ျကက္ေပါင္နွစ္ေခ်ာင္းကိုေျကာ္ျပီး အရိုး အသားနြင္ထားပါ။
ျကက္သြန္နီ နွစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးျပီးေရေဆးျပီး့ေရညွစ္ထားပါ။
သံပုရာသီး နွစ္စိတ္၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ ပဲဆီအနဲငယ္စီ၊
ငရုပ္သီးစိမ္း နွစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
သံပုရာသီးမွလြဲျပီး ပုဂံတစ္ခုထဲထည္.ကာ သံပုရာရည္ညွစ္ျပီး
ကာေရာနယ္လိုက္ပါ။





ပာင္းနုနြယ္ရြက္သုပ္


ပာင္းနုနြယ္ကိုေတာ. လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ာသိျကပါမွာ… အမ်ိဳးအစားမတူညီတဲ. အစိမ္းေရာင္၊ ခရမ္းေရာင္၊ အရြက္၀ိုင္း၀ိုင္း၊ အရြက္နဲနဲရွည္တာေတြေတြ.ဖူးပါတယ္… က်ြန္မကေတာ. အရြက္၀ိုင္း၀ိုင္းနဲ. အစိမ္းနုတဲ.ပာင္းနုႏြယ္ရြက္ကိုပိုျကိုက္ပါတယ္…ပိုလဲနူးညံ့တယ္လို.ထင္ပါ တယ္… ပာင္းႏုႏြယ္ကို မ်ားေသာအားျဖင့္ ေျကာ္စား၊သုပ္စား ျကပါတယ္…

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ပာင္းနုႏြယ္ သင္ျပီးသား - 200 g
ျကက္သြန္နီတစ္လံုး
နွမ္းေလွာ္ အနဲငယ္
ဆား၊ အရသာမွဳန္.- ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - အနဲငယ္စီ၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ထမင္းစာဇြန္း 2 ဇြန္း၊ သံပုရာသီးတျခမ္း။

ျပဳလုပ္နည္း

ပာင္းနုႏြယ္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲဆားခပ္ကာ အရြက္ျငိဳးရုံ 2 မိနစ္ခန္.ထည္.ျပဳတ္ျပီး ေရခဲနွင့္ေရထည.္ထားေသာဇလံုထဲသို. ဆယ္ထည္ျပီး အေအးခံထားပါ၊ ပာင္းနုႏြယ္ေအးျပီဆိုရင္ ဇကာတစ္ခုနွင့္ေရစစ္ထားပါ၊

ျကက္သြန္နီကိုအခြံခြာကာ
ပါးပါးလွီးျပီး ေရနွစ္ေရေလာက္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။
ေရစစ္ထားတဲ. ပာင္းနုႏြယ္ကို ပါးပါးလွီးထားေသာျကက္သြန္၊ ဆား၊ အရသာမွဳန္.- ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - အနဲငယ္္စီ၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ထမင္းစာဇြန္း 2 ဇြန္းနွင့္ သံပုရာသီးတျခမ္း ကိုညွစ္ထည္.ကာ သမေအာင္နယ္ျပီး နမ္းေလွာ္ (သို.) ျကက္သြန္နီ/ျဖဴေျကာ္ျဖဴျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီးရွင္၊

သက္သတ္လြတ္စားသံုးလိုသူမ်ား ငံျပာရည္နွင့္ ပုဇြန္ေျခာက္မုန္.မထည္.ပဲသုပ္စားနိုင္ပါတယ္..






 အေျကာေပါင္းတစ္ေထာင္ရြက္သုပ


ငယ္ငယ္က ကေလာမွာ သုပ္စားေလ.ရွိတဲ.
အေျကာေပါင္းတစ္ေထာင္ရြက္ကို ရန္ကုန္
ေရာက္ေတာ. ရွာမေတြ.လို.မသုပ္စားျဖစ္တာျကာျပီ။
ဒီမွာေတာ. ေနရာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ၀ယ္လို.ရလို.
၀ယ္ျပီးသုပ္စားျဖစ္တယ္.. အျခားနာမည္ဘာရွိသလဲေတာ.
မသိဘူး .. ငယ္ငယ္က ေခၚတဲ.အတိုင္းပဲေခၚလိုက္တယ္..

အေျကာေပါင္းတစ္ေထာင္ရြက္သုပ္အတြက္

-အေျကာေပါင္းတစ္ေထာင္အရြက္နွင့္ အရုိး -300 g ကို
အျမစ္ျဖတ္ျပီးေရေဆးထားပါ။
-ျကက္သြန္နီတစ္လံုး
-ဆား၊ အရသာမွဳန္.- ငံျပာရည္၊
-ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊
-ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - အနဲငယ္စီ၊
-ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ထမင္းစာဇြန္း 2 ဇြန္း၊
-ငရုပ္သီးစိမ္း -2 ေတာင့္ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ…
-သံပုရာသီးတစိတ္။

အေျကာေပါင္းတစ္ေထာင္ရြက္ကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲဆားခပ္ကာ
5 မိနစ္ခန္.ထည္.ျပဳတ္ျပီး ေရခဲနွင့္ေရထည.္ထားေသာဇလံုထဲသို.
ဆယ္ထည္ျပီး အေအးခံကာ ေရညွစ္ျပီး တစ္လက္မခန္.လွီးထားပါ၊
ျကက္သြန္နီကိုအခြံခြာကာ ပါးပါးလွီးျပီးနွစ္ေရေလာက္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။
ေရစစ္ထားတဲ. အေျကာေပါင္းတစ္ေထာင္ကို ပါးပါးလွီးထားေသာျကက္သြန္၊
နံနံပင္၊ ငရုပ္သီးစိမ္း ၊ဆား၊ အရသာမွဳန္. ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ၊ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း နွင့္ သံပုရာသီးတျခမ္း
ကိုညွစ္ထည္.ကာ သမေအာင္ဖြဖြနယ္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီးရွင္၊

နွမ္းေလွာ္ျကိုက္ရင္လဲထည္.သုပ္စားနိဳင္ပါတယ္၇ွင္..
သက္သတ္လြတ္စားသံုးသူမ်ားလဲ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းနွင့္
ငံျပာရည္ မထည္.ပဲသုပ္စားနိုင္ပါတယ္ရွင္… 





ငါးပုတ္ေျခာက္ကင္သုပ္


ငါးပုတ္ေျခာက္ကို ကင္ျပီး
ျကက္သြန္နီပါးပါးလွီးျပီး
ငရုပ္သီးစိမ္း၊
ငရုပ္အေလွာ္မွုဳန္.ေျမပဲဆီေလးဆမ္းနဲ.
သံပုရာသီးညွစ္ျပီးသုပ္ထားပါတယ္ရွင္




ဗယာေျကာ္သုပ္


ကိုယ္တိုင္ေျကာ္ထားတဲ. ဗယာေျကာ္ကို ေခ်ျပီး
ျကက္သြန္နီ၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ပူစီနံ ပါးပါးလီွး
ထားတာနဲ. မန္က်ီးခ်ဥ္ရည္ ငံျပာရည္ဆား အရာသာမွုန္.ထည္..ျပီး သုပ္ထားပါတယ္
ဗယာေျကာ္ အတြက္ https://www.facebook.com/159913487539752/photos/a.227316390799461.1073741854.159913487539752/239694172895016/?type=3&theater




ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္


-ငွက္ေပ်ာဖူး တစ္ဖူးကိုအရင့္ေတြခြာျပီး နွစ္ျခမ္းျခမ္းျပီး
ဆားနွင့္ ရွာလကာရည္(သို.) ေရွာက္ရည္ညွစ္ထားေသာ
ေရေနြးဆူဆူမွာ ထည္.ျပီး 5 မိနွစ္ခန္.ျပဳတ္ပါ။
ထိုေနာက္ေရေအးစိမ္ျပီးေရစစ္ကာ အူတိုင္ဖယ္ျပီး
အကြင္းလိုက္ပါးပါးလွီးကာ ေရေအးစိမ္ထားပါ။
-ျကက္သြန္နီ နွစ္လံုးကိုလဲ အခြံခြာကာ ပါးပါးလွီးျပီး
နွစ္ျကိမ္ခန္.ေရေဆးျပီးေရေအးစိမ္ထားပါ။
-သုပ္မည္.ပုဂံထဲသို. ပါးပါးလွီးထားတဲ.ငွက္ေပ်ာဖူး၊
ျကက္သြန္နီ၊ ငရုပ္သီးစိမ္း နွစ္လံုး၊ နံနံပင္တစ္ပင္နွင့္
ေထာင္းထားတဲ.ေျမပဲေလွာ္ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း၊
ျကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း၊
ကင္ထားတဲ. ပဲပုပ္မွုန္. ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း၊
ဆား၊အရသာမွုန္.နွင့္ သံပုရာသီးတစ္လံုးကိုညွစ္ကာ
သမေအာင္နယ္ျပီး အေပါ.အငံျမည္းကာ ပုဂံတစ္ခုထဲထည္.ကာ ေပၚမွ နွမ္းေလွာ္ျဖဴ းျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္..
-သက္သတ္လြတ္မစားသူမ်ား ငါးငံျပာရည္နွင့္
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းထည္.သုပ္စားနိုင္သလို၊
အစိမ္းသုပ္စားလိုသူမ်ား ျပုတ္ရန္မလိုပါရွင္...
ခရမ္းခ်ဥ္သီး မီးဖုတ္ျပီးထည္.ကာ သုပ္စားလို.လဲေကာင္းပါတယ္ရွင္...






ျမင္းခြာရြက္သုပ္


ျမင္းခြာရြက္ကို တို.စရာ၊သုပ္စား၊ ပာင္းခါးခ်က္စားျကပါတယ္
ဘာပဲခ်က္ခ်က္ ႏွစ္ေယာက္စာပဲခ်က္ျဖစ္တာမ်ားပါတယ္..
တစ္ခါတစ္ေလ မွသာ အျခားအခန္းကလူ
ေတြ အတြက္ပါ 6 ေယာက္စာခ်က္ျဖစ္ပါတယ္…

ျမင္းခြာရြက္သုပ္အတြက္

ျမင္းခြာရြက္ - 200 g
ျကက္သြန္နီ - တစ္လံုး ကို ပါးပါးလွီးျပီးေရေဆးထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - 1 လံုး ကိုလဲေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
ဆား၊ အရသာမွဳန္.၊ ငံျပာရည္၊ အနဲငယ္စီ
ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - အနဲငယ္စီ၊
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ထမင္းစာဇြန္း 2 ဇြန္း၊
နံနံပင္ - 1 ပင္ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ..
ငရုပ္သီးစိမ္း -2 ေတာင့္ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ…
သံပုရာသီး- တစ္စိတ္၊

ျမင္းခြာရြက္ကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး နုတ္နုတ္လွီးထားကာ
ပါးပါးလွီးထားေသာျကက္သြန္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နံနံပင္၊ ငရုပ္သီးစိမ္း ၊
ဆား၊ အရသာမွဳန္. ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ၊
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း နွင့္ သံပုရာသီးတစ္စိတ္ ကိုညွစ္ထည္.ကာ
သမေအာင္ဖြဖြနယ္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္၊
သက္သတ္လြတ္ စားသူမ်ား ပုဇြန္ေျခာက္ နွင့္ ငံျပာရည္မထည္ပဲသုပ္စားနိုင္ပါတယ္ရွင္..








ေျကာင္ရွာပြင့္သုပ္


ေျကာင္ရွာပြင့္ေျခာက္ကို ေရစမ္ ေရစင္စင္ေဆးျပီး
10 မိနစ္ခန္. ျပဳတ္ပါတယ္။ ျပဳတ္ေရကို သြန္ကာ ေရေအးစိမ္
ျပီး ေရစင္ေအာင္ညွစ္ထုတ္ကာ ပါးပါးလွီးထားပါ။
ထိုေနာက္ သုပ္မည္.ပုဂံထဲသို.ထည္.ကာ
ပါးပါးလွးထားေသာ ျကက္သြန္ နံနံပင္၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊
ျကက္သြန္ျဖဴ။ဆီခ်က္၊ အရသာမွုန္.၊ ဆားတို.ထည္.ကာ
သံပုရာသီးညွစ္ျပီး သမေအာင္နယ္ကာ အရသာရွိေသာ
ေျကာင္ရွာသီးသုပ္ကို သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္...

ေျကာင္ရွာပြင္ေျခာက္ေပးေသာ သူငယ္ခ်င္း၀င္းလဲ.ကိုလဲ
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္








ငနီတူေျခာက္ေလွာ္သုပ္ ခ်ဥ္စပ္ေလး


အရင္ တပတ္ကခ်က္စားျဖစ္တာေလးပါ။
- ငနီတူေျခာက္ (100) g ကို ေလွာ္ျပီး အေအးခံထားပါ။
-ငရုပ္သီးစိမ္း (5) ေတာင့္ကိုေလွာ္ျပီးေထာင္းထားပါ။
- ျကက္သြန္နီတစ္လံုးပါးပါးလွီးကာ ေရေဆးထားပါ။
-သံပုရာသီး ( 1) လံုးကို အစိတ္ေလးေတြစိတ္ထားပါ။
- ထိုေနာက္ ထမင္းစားခါနီးမွ ပုဂံျကီးျကီးတစ္ခုတြင္
ထည္.ျပီး သံပုရာရည္နွင့္ လို အပ္ပါက ဆားထည္.ျပီးနယ္ပါ။
အရသာရွိေသာ ခ်ဥ္စပ္ ငနီတူသုပ္ကို မိမိနွစ္သက္ရာ ဟင္းခ်ိဳ တစ္မ်ိဳးနွင့္တြဲကာ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္

က်ြန္မရဲ. ရခိုင္သူငယ္ခ်င္း ကေတာ. သံပုရာသီးထည္.လ်ွင္
ငါးေျခာက္ေလွာ္မ်ား အနဲငယ္ေပ်ာ.သြားတတ္တာေျကာင္
မန္က်ဥ္းသီးမွည္.ကို ေရေဆးျပီး ထည္.သုပ္ပါတယ္တဲ.ရွင္...



ငါးဖယ္သုပ္


ငါးဖယ္ျခစ္ကို ေျကာ္ျပီး သုပ္လို.စားစား
ခ်က္လို.ပဲစားစား ဘယ္လိုစားစားျကိုက္ပါတယ္..
အရင္က ရန္ကုန္ 37 လမ္းထိပ္က ငဖယ္သုပ္ကိုလဲ
အရမ္းျကိုက္ပါတယ္.. ငဖယ္၊ ေဂၚဖီ၊ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ဖတ၊
ငံျပာရည္၊ငရုပ္သီးစိမ္းနွင့္ေရွာက္ရည္သာညွစ္ျပီး
သုပ္ေသာ္လည္း အလြန္စားေကာင္းပါသည္။

ငါးဖယ္သုပ္အတြက္

- ငါးဖယ္ - 200 g ကို ျကက္သြန္ျဖဴ နွစ္တက္၊
ဂ်င္း လက္တဆစ္ေလာက္ကို အခြာျပီး ပါးပါးလွီးကာ
အရင္ေထာင္းျပီး ညွက္လွ်င္ ငါးဖယ္၊ ဆား၊ နနြင္းမွုန္.၊
အရသာမွုန္.တို.ကိုထည္.ကာ ငါးဖယ္ စီးျပီးမာလာေအာင္ေထာင္းပါ။
ထိုေနာက္ လက္ကိုဆီသုပ္ျပီးအ၀ိုင္းေသးေသးျပားကာ ဆီပူပူတြင္ေျကာ္ပါ။
နီညိုေရာင္သန္လာလွ်င္ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ။

-ျကက္သြန္နီ - တစ္လံုးကို အခြံျပီး ပါးပါးလွီးကာေရေဆးထားပါ။
- ေဂါဖီ ရြက္နုန - 1ရြက္ေလာက္ခြာျပီး အလယ္ရိုးထုတ္
ကာပါးပါးလွီးထားပါ၊ (ျကိုက္မွထည္.ရန္)
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ ။( ျကိုက္မွထည္.ရန္)
-ဆား၊ အရသာမွဳန္.၊ငံျပာရည္ အနဲငယ္စီ
-ငရုပ္သီးအက်က္မွုန္. - ထမင္းစားဇြန္း၀က္
-ျကက္သြန္ျဖဴဆီက်က္ - ထမင္းစာဇြန္း 1 ဇြန္း၊
-ငရုပ္သီးစိမ္း -2 ေတာင့္ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ…
- နံနံပင္ - 2 ပင္ (သို.) ေရွာက္ရြက္နုနု (3) ရြက္ကိုေရေဆးကာ
ပါးပါးလွီးထားပါ
-သံပုရာသီးတစ္စိတ္

-ငါးဖယ္သုပ္နယ္မည္.ပုဂံထဲသို. ငါးဖယ္ 5 ခုကို ကပ္ေျကးနွင့္ညွပ္ထည္.ျပီး
ပါးပါးလွီးထားေသာျကက္သြန္နီ၊ေဂၚဖီ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုပ္သီးစိမ္း နွင့္ဆား၊
အရသာမွဳန္.၊ငံျပာရည္၊ ငရုပ္သီးအက်က္မွုန္.၊ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ နံနံပင္
နွင့္ သံပုရာသီးတစ္စိတ္ ကိုညွစ္ထည္.ကာ သမေအာင္နယ္ျပီး အေပါ. အငံ
အခ်ဥ္ အစပ္ကိုျမည္းျပီး အရသာရွိေသာ ငါးဖယ္သုပ္ကို ထမင္း
(သို.) ျကာဇံပာင္းခါးတ.နွင့္တြဲကာသံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္၊
-ငဖယ္သုပ္ျပီးပိုေနသည္. ငါးဖယ္ေျကာ္္မ်ားကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး(သို.) မန္က်ီးသီးမွည္.နွင့္ခ်က္စား ဒါမွမပာုတ္ သုပ္စား ၊ မုန္.ပာင္းခါးထဲထည္.စားလိုကထည္.စားနိုင္သည္။
ထမင္းသုပ္ထဲထည္.ျပီးသုပ္လဲေကာင္းတာပါပဲရွင္..



ခ်ဥ္ငံစပ္ သရက္သီးစိမ္းသုပ္


ျမန္မာျပည္မွာ သရက္သီးအမ်ိဳးအစားမ်ားစြာရွိပါတယ္..
သရက္သီးစိမ္းကို မ်ားေသာအားျဖစ္ သုပ္စား၊ေျကာ္စား၊ ေထာင္းစား၊
ခ်က္စား ျကပါတယ္ရွင္၊ တို.စရာအျဖစ္စားသလို…
အခ်ဥ္ေပါင္းလုပ္ျပီးေတာ.လဲ စားျကပါတယ္ရွင္.
သရက္သီးအမွည္.ကိုလဲ သစ္သီးအျဖစ္စားသံုးျကပါတယ္..

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

သရက္သီးစိမ္း - 1 လံုး
ျကက္သြန္နီတစ္လံုး၊
ဆား၊ အရသာမွဳန္.- ငံျပာရည္ အနဲငယ္စီ
ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း 1ဇြန္း
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - ထမင္းစားဇြန္း 2 ဇြန္း
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - ထမင္းစာဇြန္း 2 ဇြန္း၊
ငရုပ္သီးအေလွာ္မုွန္. - လက္ဖက္ဇြန္းတစ္ဇြန္း

ျပင္ဆင္နည္း

သရက္သီးကို အခြံခြာ ေရေဆးျပီး သေဘာၤျခစ္နွင့္ ျခစ္ျပီးထားပါ။
ျကက္သြန္နီကိုအခြံခြာကာ ပါးပါးလွီးကာေရနွစ္ေရေလာက္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။
ျခစ္ထားေသာသရက္သီးကို ျကက္သြန္၊ ဆား၊ အရသာမွဳန္.၊ ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ၊
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ငရုပ္သီးအေလွာ္မုန္.တို.ကိုထည္.ကာသမေအာင္နယ္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္၊..
က်န္မကေတာ အခ်ဥ္ေပါ.တဲ.ထိုင္းကလာတဲ.သရက္သီးနွင့္သုပ္ထားပါတယ္ရွင္..
သရက္သီးအခြံခြာတာ မျကိုက္သူမ်ား ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး
သေဘာၤျခစ္နွင့္ျခစ္ျပီးေတာ.လဲသုပ္စားနိုင္ပါတယ္.
.
မွ်င္ငပိကင္ (သို.) ငပိေထာင္း ကိုထည္.သုပ္တာျကိုက္သူမ်ားလဲထည္သုပ္စားနိုင္ပါတယ္ရွင္.



မယ္ဇလီဖူးသုပ္


မယ္ဇလီဖူးကို တန္ေဆာင္တိုင္လျပည္.ညမွာေဆးေပါင္းခတယ္ဆိုျပီး သုပ္စားျကပါတယ္..
အရင္ကတင္ေပးျပီးသား post အေပာာင္းေလးပါ။ ဒီေန.မွာ ရာသီစာအျဖစ္ထပ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္..

မယ္ဇလီဖူးသုပ္ရန္

မယ္ဇလီဖူး - 100 g
ျကက္သြန္နီတစ္လံုး ကိုပါးပါးလွီးျပီး ေရစိမ္ထားပါ။
ဆား၊ အရသာမွဳန္.- ငံျပာရည္- အနဲငယ္စီ၊
ျကက္သြန္ျဖဴ၊နီဆီခ်က္- ထမင္းစာဇြန္း ၂ ဇြန္း၊
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - ထမင္းစာဇြန္း ၁ ဇြန္း၊
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ထမင္းစာဇြန္း ၂ ဇြန္း၊
နွမ္းေလွာ္.. ထမင္းစာဇြန္း ၁ ဇြန္း၊
သံပုရာသီးတျခမ္း။
မန္းက်ြးသီးမွည္. - ထမင္းစာဇြန္း ၁ ဇြန္း၊

မယ္ဇလီဖူးကိုေရေဆးျပီး ရိုးတံ နွင့္အရင့္ေတြဖယ္ျပီး ျပဳတ္ပါ …
၁၀ မိနစ္ေလာက္ျပဳတ္ျပီး ၊ ေရသြန္ျပီး ေရသစ္လဲျပီး မန္က်ဥ္းမွည္.ထည္.
၁၀ မိနစ္ထပ္ျပဳတ္ျပီး ေရစစ္ျပီး မညွက္တညွက္ေထာင္း ျပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ
ျကက္သြန္နီ၊ ဆား၊အရသာမွုန္.၊ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊နီဆီခ်က္၊
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ နွမ္းေလွာ္တို.ကိုထည္.ကာ
သံပုရာရည္ ညွစ္ထည္.ျပီး သမေအာင္နယ္ကာ သံုးေဆာင္လို.ရပါျပီရွင္



မုန္လာဥနီခ်ဥ္ငံစပ္သုပ္

ဒီေန.ေတာ. မုန္လာဥနီသုပ္စားပါတယ္
ျကက္သားပာင္းရြက္ပာင္းခ်ိဳနဲ. ပုဇြန္ဆီျပန္
ပာင္းေလးနဲ.တြဲစားပါတယ္…
မုန္လာဥနီသုပ္အတြက္
မုန္လာဥနီျကီးျကီး- ၁ လံုး
ျကက္သြန္နီတစ္လံုး
ဆား၊ အရသာမွဳန္.- ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - ထမင္းစားဇြန္း 2 ဇြန္း
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - ထမင္းစာဇြန္း 1 ဇြန္း၊
ငရုပ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင့္ကို ေရေဆးျပီးပါးပါးလွီးထားပါ။
ကုလားပဲ အေလွာ္မွုန္. - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
နွမ္းေလွာ္ - ထမင္းစာဇြန္း ၁ ဇြန္း၊
နံနံပင္- ၁ ပင္ကို ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
သံပုရာသီး - ၁ ျခမ္း

ျပင္ဆင္နည္း

-မုန္လာဥနီကို အခြံခြာ ေရေဆးျပီး သေဘာၤျခစ္ပါ။ ျခစ္ထားတဲ.မုန္လာဥနီကို
အခ်ိဳေရထြက္သြားေစရန္ဆားနဲ.နယ္ကာေရေဆးျပီး
ေရနွင့္ ရွာလကာရည္အနဲငယ္ထည္.ကာထားပါ

-ျကက္သြန္နီကိုအခြံခြာကာ ပါးပါးလွီးကာေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။

-ျခစ္ထားေသာမုန္လာဥကိုေရညွစ္ကာ ပါးပါးလွီးထားတဲ. ျကက္သြန္နီ၊ ဆား၊ အရသာမွဳန္.၊ ငံျပာရည္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ကုလားပဲ အေလွာ္မွုန္.၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊နံနံပင္တို.ကိုထည္.ကာ သံပုရာရည္ညွစ္ျပီး သမေအာင္နယ္ကာ နွမ္းေလွာ္ျဖဴးကာသံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္၊..
မုန္လာဥနီ သည္ ခ်ိဳေသာ အရသာရွိ
ေသာေျကာင့္ အခ်ဥ္ပို.ထည္.ျပီးသုပ္ဖို.လိုပါတယ္..
မုန္လာဥျဖဴ နွင့္ေရာျပီးေတာ.လဲသုပ္စားနိုင္ပါတယ္ရွင္


Credit to original writer

Post a Comment

0 Comments