Peeny Stove ျပဳလုပ္ပံု

Peeny Stove ဆိုတာကေတာ့ သတၱဳအခ်ဳိရည္ဘူးခြံ နဲ႔ ျပဳလုပ္တဲ့ မီးဖို အေသးစားတစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး၊ ေလာင္စာ အေနနဲ႔ အရက္ပ်ံကို အသုံးျပဳပါတယ္။ အေၾကြေစ့ေလး ထည့္ၿပီးသုံးရတဲ့အတြက္ Penny Stove လို႔ ေခၚပါတယ္။

Penny Stove မူကြဲအမ်ဳိးမ်ဳိးရွိတဲ့ အထဲကမွ ကုန္ၾကမ္းရရွိမႈ လြယ္ကူျခင္း၊ ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူျခင္း၊ ေလာင္စာ အလြယ္တကူ၀ယ္ယူရႏုိင္ျခင္း စတဲ့အခ်က္ေတြကို အေျခခံၿပီး၊ လက္ရွိ ပုံစံကို ေဖာက္သည္ခ်ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။

Outdoor မီးဖိုေတြ ၀ယ္လို႔ရတယ္ဆိုေပမယ့္။ လက္ရွိ ျမန္မာႏုိင္ငံ ေစ်းကြက္ အေနအထားအရ ၀ယ္ယူဖို႔မလြယ္ကူျခင္း၊ ေလာင္စာပစၥည္းျဖစ္တဲ့အတြက္ ေလဆိပ္မွာ လုံျခံဳေရးအရ အသိမ္းခံရႏုိင္ျခင္း၊ ေစ်းႏႈန္းျမင့္ျခင္း စတဲ့အခ်က္ေတြေၾကာင့္ Outdoor Camp Stove ကိုသယ္ရတာ အခက္အခဲအနည္းငယ္ရွိပါတယ္။ ဒီ Penny Stove ကေတာ့ ေပ်ာက္သြားရင္ေတာ့ အလြယ္တကူ ျပန္လည္ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။

Penny Stove ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့

၁။ အခ်ဳိရည္ဘူးခြံႏွစ္ခု
၂။ ေပတံ
၃။ Marker Pen
၄။ အေပါက္ေဖာက္ဖို႔ရန္ သံေခ်ာင္းတစ္ခု
၅။ စာအုပ္ထူထူတစ္အုပ္
၆။ ဒါး
၇။ ကပ္ေၾကး္
၈။ ေကာ္ပတ္ (မရွိလည္းရပါတယ္)

Credit to Original Writer : Six Wheels, Three men

ေကာ္ဖီတစ္ခြက္စာကေတာ့ ၆ မိနစ္ေလာက္ဆို ေရေႏြးဆူပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္စမ္းၾကည့္တာေတာ့ 50 ml အရက္ပ်ံထည့္ထားရင္ နာရီ၀က္ထိ သုံးလို႔ရပါတယ္။ ေရခန္းခ်က္ရင္ ထမင္းတစ္လုံးေတာ့ က်က္ပါတယ္။
သုံးတဲ့အခါ အရက္ပ်ံကို အျပည့္ (50-ml) ထည့္သုံးရပါမယ္။ မီးဖိုသုံးၿပီးသြားလို႔ အရက္ပ်ံ ပိုေနရင္ ေလမႈတ္ၿပီး ျပန္သိမ္းထားပါ။ တစ္ခါသုံးၿပီးသား အရက္ျပန္ကို ဘူးသပ္သပ္နဲ႔သိမ္းပါ။ အရက္ပ်ံအသစ္ထဲမွာ ေရာမသိမ္းရပါ။ တစ္ခါမီးရိႈ႕ၿပီးသား အရက္ပ်ံဟာ အသစ္ေလာက္ ေလာင္အားမေကာင္းေတာ့ပါ။

မွတ္ခ်က္။ ။ မီးေဘးဂရုျပဳပါ အခန္႔မသင့္ရင္ မိးေလာင္တတ္ပါတယ္။


၁။ ဘူးခြံတစ္ခုကို ေကာ္ပတ္နဲ႔ ၂ လက္မ ခန္႔ ေဆးသားမ်ား ကြာသြားေအာင္ ပြတ္တိုက္ထုတ္ပါ။ ဒီေနရာမွာ ကၽြန္ေတာ္က မီးဖိုလွေအာင္ မိတ္ကပ္လိမ္းတဲ့သေဘာပါ။ ေကာ္ပတ္မရွိရင္ မလုပ္လည္းရပါတယ္။


၂။ Marker Pen ကိုစာအုပ္ၾကားမွာညႇပ္ပါ။ Marker Pen ထိပ္က ပုံမွာျပထားတဲ့အတိုင္း အျမင့္ ၁.၂၅ လက္မ အျမင့္မွာ ရွိေအာင္ ေပတံႏွင့္ခ်ိန္ပါ။



၃။ ေကာ္ပတ္စားထားတဲ့ ဘူးခြံကို Marker Pen နဲ႔ထိၿပီး လွည့္ေပးပါ။ တစ္ပတ္ျပည့္သြားရင္ စမွတ္၊ ဆုံးမွတ္ တစ္ထပ္တည္းက်တဲ့ Marker လိုင္းတစ္ခု ဘူးခြံေပၚမွာ ရပါမယ္။


၄။ ဒုတိယဘူးခြံကို အမွတ္အသားျပဳလုပ္ရန္ ၀.၇၅ လက္မ အျမင့္မွာ စာအုပ္ၾကား Marker Pen ညႇပ္ၿပီး ခ်ိန္ပါ။


၅။ ဒုတိယဘူးခြံကို Marker Pen နဲ႔ထိၿပီး တစ္ပတ္ျပည့္ေအာင္လွည့္ပါ။ စမွတ္၊ ဆုံးမွတ္ တစ္ထပ္တည္းက်တဲ့ Marker လိုင္းတစ္ခု ဘူးခြံေပၚမွာရပါမယ္။ ျဖတ္ထုပ္ဖို႔အတြက္ ဘူးခြံေတြမွာ အမွတ္အသားလုပ္တဲ့သေဘာပါ။

 

၆။ ၀.၇၅ လက္မ အမွတ္အသား ေပးထားတဲ့ ဒုတိယ ဘူးခြံေပၚမွာ Marker နဲ႔ အမွတ္အသားေတြ လုပ္ပါမယ္။ ဘူးခြံ ေဘးေစာင္းမွာ ၁၂ ေနရာကို အကြာအေ၀း ညီေအာင္ မွတ္ပါ။ အလယ္မွာ ၄ ေနရာ Marker နဲ႔ မွတ္သားပါ။ အလယ္မွာ မွတ္တဲ့အေပါက္ ၄ ေပါက္ရဲ႕ အကြာအေ၀းသည္ အေၾကြေစ့တစ္ေစ့ အုပ္မိတဲ့ အကြာအေ၀းျဖစ္ရပါမယ္။ ဆိုလိုတာကေတာ့ အေၾကြေစ့ကို ဖင္မွာ တင္လိုက္ရင္ အေပါက္ ၄ ေပါက္လုံးကို အုပ္မိေနရပါမယ္။ ပုံမွာျပထားသလိုေပါ့။


 ၇။ အမွတ္အသားလုပ္ထားတဲ့ေနရာေတြမွာ သံေခ်ာင္းနဲ႔ အေပါက္ေလးေတြ ပလာယာနဲ႔ျဖစ္ျဖစ္ထုၿပီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေဖာက္ပါ။ အေပါက္အရြယ္အစားက သြားၾကားထိုးတံ အလြယ္တကူ ၀င္ႏုိင္တဲ့အရြယ္ျဖစ္ရပါမယ္။



၈။ ေကာ္ပတ္စားထားတဲ့ ၁.၂၅" လက္မ အကြာအေ၀း အမွတ္အသား ေပးထားတဲ့ ဘူးခြံကို ျဖတ္ထုတ္ပါမယ္။
အရင္ဆုံး ကပ္ေၾကးထိုးထည့္ဖို႔အတြက္ အေပါက္တစ္ခုကို ဒါးပါးနဲ႔ သတၱဳဘူးခြံထဲကိုထိုးထည့္ပါ။ အမွတ္အသားရဲ႕ အေပၚနားေလာက္မွာ ဒါးနဲ႔ထိုးပါ။


၉။ ေစာနက ဒါးနဲ႔ ထိုးထားတဲ့ေနရာမွာ ကပ္ေၾကးကို ထိုးသြင္းၿပီး ဘူးပတ္ခ်ာလည္ကို Marker လိုင္းအေပၚနားေလာက္ကေန ျဖတ္ပါ။


၁၀။ အေခ်ာသပ္ Marker လိုင္းအတိုင္း ကပ္ေၾကးနဲ႔ တိတိက်က် လိုက္ျဖတ္ပါ။


၁၁။ ပထမ ဘူးခြံတစ္ခုေတာ့ရသြားပါၿပီ။ အဲ့ဒီ ဘူးခြံအ၀ နည္းနည္းက်ယ္လာေအာင္၊ မဖ်တ္ရေသးတဲ့ ဘူးခြံရဲ႕ ဖင္မွာ ခၽြတ္လိုက္ တပ္လိုက္ အၾကိမ္ႀကိမ္ လုပ္ေပးပါ။ အ၀ နည္းနည္းက်ယ္မွ ဘူးခြံႏွစ္ခုကို ျပန္စြပ္တဲ့အခါ အဆင္ေျပပါမယ္။


 ၁၂။ ဒီတစ္ခါကေတာ့ အေပါက္ေလးေတြေဖာက္ထားတဲ့ ဒုတိယ ဘူးခြံအလွည့္ပါ။ Marker လိုင္းအေပၚဘက္နားမွာ ဒါးနဲ႔ထိုးၿပီး ကပ္ေၾကး ၀င္သာမယ့္ အေပါက္ေဖာက္ပါ။


၁၃။ ကပ္ေၾကးထိုးသြငး္ၿပီး Marker လိုင္းအတိုင္း တိတိက်က် ကပ္ေၾကးနဲ႔ လိုက္ျဖတ္ပါ။




၁၄။ ၁.၂၅" လက္မနဲ႔ ေအာက္ခံဘူးခြံတစ္ခု၊ ၀.၇၅" လက္မနဲ႔ အေပၚကစြပ္ခ်မယ့္ အေပါက္ေလးေတြပါတဲ့ ဘူးခြံတစ္ခု၊ စုစုေပါင္းႏွစ္ခုကို ရပါၿပီ။


၁၅။ အေပါက္ပါၿပီး တိုတဲ့ ဘူးခြံကို။ ေအာက္ခံခြက္ထဲမွာ စြပ္ခ်ပါမယ္။


၁၆။ ေအာက္ခံခြက္ ဘူးခြံထဲမွာ အေပၚကေန အေပါက္ေလးေတြပါတဲ့ ဘူးခြံကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းလွည့္သြင္းပါ။


 ၁၇။ ဘူးခြံႏွစ္ခုကို စြပ္ခ်တဲ့ေနရာမွာ။ တစ္ျခမ္း ၀င္သြားရင္ ေနာက္တစ္ျခမ္းကမ၀င္ပဲ ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအခါ။ အခ်ဳိရည္ဘူးခြံ ျဖတ္စတစ္လက္မေလာက္ကို ပုံမွာျပထားတဲ့အတိုင္း၊ ထစ္ေနတဲ့ေရာမွာ ၾကားခံၿပီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္းဖိခ်ပါ။


၁၈။ ဘူးခြံကိုအထဲ စြပ္ခ်တဲ့ေနရာမွာ ညီညီညာညာ နဲ႔ ၀င္သြားေအာင္ထည့္ပါ။ ဘူးပိန္မသြားဖို႔လည္း ဂ႐ုစို္က္ပါ။


၁၉။ အေပါက္ပါတဲ့ ဘူးခြံကို အဆုံးထိ၀င္သြားေအာင္ ထိုးထည့္စရာမလိုပါဘူး။ အေပါက္ပါတဲ့ဘူးခြံဟာ ပုံမွာျပထားသလို ေအာက္ခံဘူးခြံႏွစ္ခမ္းသာေအာက္ နည္းနည္းေရာက္သြားၿပီိဆို ရပါၿပီ။


၂၀။ မီးေတာက္အနိမ့္အျမင့္အတြက္ အခ်ဳိရည္ဘူးရဲ႕ အေပၚပိုင္းကို ကပ္ေၾကးနဲ႔ျဖတ္ထုပ္ၿပီးသုံးပါတယ္။ မီးဖိုဒါက္ကို ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ သံဇကာကို ျပန္ေကြးၿပီးသုံးပါတယ္။ မီးဖိုေဒါက္ကေတာ့ ဘာသုံးသုံးရပါတယ္။ အဓိက ကေေတာ့ မီးဖိုေဒါက္ရဲ႕အျမင့္ဟာ မီးဖိုႏႈတ္ခမ္းရဲ႕ ၀.၅ လက္မ အျမင့္မွာရွိရင္ရပါတယ္။


 ၂၁။ အရက္ပ်ံကို အလယ္အေပါက္ ၄ ေပါက္ေနရာကေန ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေလာင္းထည့္ပါ။



၂၂။ ေဘးပတ္ခ်ာလည္း အေပါက္ေတြထိ အရက္ပ်ံ လွ်ံတက္လာၿပီဆိုရင္ အလယ္မွာ အေႂကြေစ့ေလးထည့္ပါ။


၂၃။ မီးညွိလိုက္ပါ။ အရမ္းလွတဲ့ မီးဖိုေလးတစ္ခု သင္ရပါၿပီ။
မီးေဘးဂရုျပဳပါ။ စတင္ စမ္းသပ္ခါစမွာ ေလာင္စာေတြနဲ႔ ခပ္ေ၀းေ၀းေနရာမွာ စမ္းသပ္တာေကာင္းပါတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ ဇလုံခပ္ၾကီးႀကီးထဲမွာ ထည့္စမ္းပါ။


၂၄ ။ အုိးအေနနဲ႔ကေတာ့ ငါးေသတၱာဘူးခြံကို သံုးပါတယ္။


၂၅။ Wind Shield ေလကာ ကိုလည္း မိမိ အဆင္ေျပရာ သံျပားနဲ႔ ျပဳလုပ္ႏုိင္ပါတယ္။ မီးဖို ပတ္ခ်ာလည္တစ္လက္မ အကြာအေ၀း မွာ ေလကာ ရွိရပါမယ္။


၂၆။ ၅၀ Ml အရက္ပ်ံကို နာရီ၀က္ထိ အသုံးခံပါတယ္။ မီးၿငိမ္းခ်င္တယ္ဆိုရင္ ေလခပ္ျပင္းျပင္းနဲ႔ မႈတ္ခ်လိုက္ပါ။

Credit to Original writer : Six Wheels, Three men

Post a Comment

0 Comments