အီၾကာေကြးဆိုရင္ မစားဖူးသူ၊ မၾကားဖူးသူ မရွိသေလာက္ပါ။ လက္ဖက္ရည္နဲ႔ အထူးလိုက္ဖက္တဲ့ အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္ေလေတာ့ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္တုိင္းေလာက္ ရႏိုင္တဲ့ သေရစာတစ္ခု ျဖစ္ေနပါၿပီ။ မူလဘူတအားျဖင့္ ေပါက္ေဖာ္စာ တစ္ခုျဖစ္ေပမယ့္ အခုဆိုရင္ တာေကာနဲ႔ က်ယ္က်ယ္တို႔ဆိုင္မွာသာမက ကာကာနဲ႔ ခါလာတို႔ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္မွာပါ ရရွိႏိုင္ပါၿပီ။ အီၾကာေကြးဆိုတာ ႏွစ္ခုေပါင္းမွ တစ္ေခ်ာင္းတည္းပါ။ ဒါေၾကာင့္ မႏၱေလးအၿငိမ့္လူရႊင္ေတာ္တစ္ေယာက္က စာေရးဆရာႀကီးတစ္ေယာက္ရဲ႕ နာမည္ေက်ာ္ အခ်စ္ဝတၳဳ ထဲက "ႏွစ္လႊာေပါင္းမွ တစ္ရြက္မည္ေသာ စြယ္ေတာ္ရြက္ကဲ့သို႔....." ဆိုတဲ့ စာသားကို စာေျမာင္ကပ္ၿပီး "ႏွစ္ခုေပါင္းမွ တစ္ေခ်ာင္းမည္ေသာ အီၾကာေကြးကဲ့သို႔" ဆိုၿပီး ျပက္လံုးထုတ္ခဲ့ဖူးပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္းေလးဆယ္ေက်ာ္က သႀကၤန္ေတြမွာဆိုရင္ "အပ်ိ ဳ ပိန္ပိန္ ေရမစိမ္နဲ႔ အီၾကာေကြး အီၾကာေကြး" လို႔ေတာင္ သံခ်ပ္ထိုးၾကတဲ့အထိ တို႔ျမန္မာၾကားမွာ ေရပန္းစားလွပါတယ္။
အီၾကာေကြးဆိုတာ တရုတ္နာမည္တစ္ခု ျဖစ္ႏုိင္ဖြယ္ရွိေပမယ့္ ယူနန္လား၊ ဖူက်င့္လား၊ အတိအက်မသိပါ။ ျပည္ႀကီး အေခၚ (You Tiao) လုိ႔ေခၚပါတယ္။ အဂၤလိပ္လိုေတာ့ (Deep fried dough stick) ပါ။ အီၾကာေကြးဟာ လက္ဖက္ရည္နဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးလို႔ေကာင္းသေလာက္ အီၾကာေကြးျဖစ္ေပၚလာပံု သမိုင္းေၾကာင္းကလည္း စိတ္ဝင္စားစရာေကာင္းလွပါတယ္။
ပုဂံ က်န္စစ္သား၊ အေလာင္းစည္သူတို႔နဲ႔ ေခတ္ၿပိဳင္ တရုတ္ျပည္ေတာင္ပိုင္း စုန္႔မင္းဆက္လက္ထက္က စခဲ့တာဆိုေတာ့ ႏွစ္ေပါင္း ၉၀၀ ေလာက္ သက္တမ္းရွိၿပီေပါ့။ ၁၁၄၂ခုွႏွစ္က တရုတ္မ်ိ ဳးခ်စ္သူရဲေကာင္း တစ္ဦးျဖစ္သူ ယြဲ႕ေဖွ (Yue Fei) အေပၚ ဝန္ႀကီးခ် ဳပ္တစ္ဦးျဖစ္သူ ခ်င္ေဟြ႕(Qin Hui) က မနာလိုမုန္းတီးၿပီး၊ ဧကရာဇ္ဘုရင္ဆီမွာ ကုန္းတုိက္တဲ့အတြက္ ယြဲ႕ေဖွဟာ ဖုန္းပိုနန္းေဆာင္ (Feng Bo Pavillion) ထဲမွာ ဧကရာဇ္ဘုရင္က ကြပ္မ်က္တာကို ခံလုိက္ရပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္ အနီးအနားက စားေသာက္ဆိုင္ထဲမွာ မုန္႔လံုးေၾကာ္စားေနၾကတဲ့ ျပည္သူလူထုက ဒီသတင္းၾကားလိုက္ေတာ့ အမ်က္ေခ်ာင္းေခ်ာင္းထြက္ၿပီး၊ မုန္႔ညက္လံုးတစ္လံုးကို ေကာက္ယူ၊ သစၥာေဖာက္ အမတ္ႀကီးခ်င္ေဟြ႔ နဲ႔ သူ႔ဇနီး အမွတ္နဲ႔ အေခ်ာင္း ႏွစ္ေခ်ာင္းလုပ္၊ က်က္က်က္ဆူေနတဲ့ ဆီပူထဲ ပစ္ခ်ၿပီး ေၾကာ္လုိက္ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ေတာ့ အမ်ိဳးသားသူရဲေကာင္းႀကီးယြဲ႕ေဖွကို ခ်စ္ျမတ္ႏိုးၾကတဲ့ ျပည္သူေတြက ခ်င္ေဟြ႔ နဲ႔ သူ႔ဇနီးကို ျပစ္ဒဏ္ခတ္တဲ့ အေနနဲ႔ သဏန္တူ မုန္႔လုပ္ၿပီး၊ ေၾကာ္စားၾကရာက အီၾကာေကြးစားတဲ့ အေလ့အထ ပ်ံ႕ႏွံ႔ လာတယ္လို ဆိုစမွတ္ျပဳၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ခ်ိ ဳ႕က အီၾကာေကြ႔ကို ယို႔ၾကာေကြ႕ (You Zha Gui) လုိ႔ေခၚၾကတာေပါ့။ အဓိပၸာယ္က ဆီေၾကာ္ေကြ႕ျဖစ္ပါတယ္။ ေကြ႕ဆုိတာ ေဟြ႕ကေန ကာလေရြ႕လ်ားလာတာပါ။ ဆီနဲ႔ေၾကာ္ထားတဲ့ အမတ္ႀကီး ခ်င္ေဟြ႔လို႔ ဆိုရင္လဲ မမွားပါဘူး။
မုန္႔တုိင္း၊ မုန္႔တုိင္းမွာ သက္ႀကီးစကား သက္ငယ္ၾကား သမိုင္းေၾကာင္းေလးေတြရွိတယ္။ အီၾကာေကြးလိုပဲ စိတ္ဝင္စားစရာေကာင္းတဲ့ မုန္႔ေတြအေၾကာင္း ေျပာျပခ်င္ပါေသးတယ္။ ႀကံဳရင္ေပါ့။
ေရႊၾကက္ဖ "ေပါက္ေဖာ္ေဆြရင္း နံနက္ခင္း စာစုမ်ား" စာအုပ္မွ
0 Comments