Silicone နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားေသာ မီးဖိုေခ်ာင္သံုးပစၥည္းမ်ားအေၾကာင္း

ယခုေခတ္မွာ နည္းပညာထြန္းကားလာသည္ႏွင့္အမွ် အဘက္ဘက္မွ လူသံုးကုန္ပစၥည္းမ်ား အသစ္သစ္ ထြက္ေပၚလာပါသည္။ ထိုနည္းတူ မီးဖုိေခ်ာင္သံုးပစၥည္းမ်ားလဲ အသစ္သစ္ ထြက္ေပၚလာလ်က္ရွိပါသည္။ ထိုထဲတြင္ စီလီကြန္း (Silicone) နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားသည့္ မီးဖုိေခ်ာင္သံုး ပစၥည္းသည္ တျဖည္းျဖည္း လူသံုးမ်ားလာၿပီ ျဖစ္ပါသည္။



စီလီကြန္း (Silicone) ဆိုတာ ဘာလဲ??

          စီလီကြန္း (Silicone) ဆိုသည္မွာ လူေတြက သဘာဝကို တုပ ျပဳလုပ္ထားသည့္ စီလီကြန္ (Silicon) ကို ေအာက္ဆီဂ်င္ (Oxygen) နဲ႔ ဓာတုေဗဒနည္းအရ ခိုင္ၿမဲစြာ တြယ္ဆက္ထားေအာင္ ျပဳလုပ္ထားေသာ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ ျဒပ္စင္ဇယား ရဲ႕ ညာဘက္ျခမ္းမွာရွိတဲ့ သဘာဝ ျဒပ္စင္ ျဖစ္ပါသည္။ သဲနဲ႔ ကမၻာေျမႀကီး အတြင္းပိုင္း ေက်ာက္သား၂၈ % နဲ႔ ေပါင္းစပ္ထားပါသည္။


စီလီကြန္း (Silicone) နဲ႔ အစားအစာ

          စီလီကြန္းသည္ FDA က ေထာက္ခံခ်က္ေပးထားသည့္ အစားအစာႏွင့္ ဓာတ္ျပဳမႈ မရွိေသာေၾကာင့္ စိတ္ခ်စြာအသံုးျပဳႏိုင္သည့္ ဓာတု ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အစားအစာနဲ႔ အရည္ေတြ နဲ႔ ဓာတ္ျပဳမႈ မရွိသည့္အျပင္ အဆိပ္ေငြ႕ေတြလဲ မထြက္သည့္ ပစၥည္းျဖစ္သည္။ အစားအစာ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ေနရာမွာ သံုးသည့္ silicone အမ်ိဳးအစားႏွင့္ စက္ရံုလုပ္ငန္းေတြမွာ သံုးသည့္ silicone အမ်ိဳးအစား မတူပါ။


ေဘးကင္းစြာ အသံုးျပဳႏုိင္ေရးအတြက္ သတိထားရမည့္ အခ်က္အလက္မ်ား

         Silicone သည္ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေသာ ဂုဏ္သတၱိ ရွိတတ္တာေၾကာင့္ တျခားေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားနဲ႔ ေပါင္းစပ္ ဖန္တီးကာ လိုခ်င္ေသာ ပစၥည္းအေနအထားမ်ိဳးရေအာင္ ထုတ္လုပ္ၾကရပါသည္။ Silicone တစ္ခုတည္းဆိုလွ်င္ အႏၱာရာယ္ မရွိေသာ္လည္း Silicone နည္းပါးစြာ ထည့္ထားသည့္အျပင္ အရည္အေသြးညံ့ ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ေပါင္းစပ္ထားေသာ silicone ပစၥည္းမွာ အသံုးျပဳရန္ အႏၱရာယ္ရွိပါသည္။ ထိုေၾကာင့္ ေသခ်ာစြာ ေရြးခ်ယ္ ဝယ္ယူဖို႔ အေရးႀကီးပါသည္။

         Silicone နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားေသာ ပစၥည္းမ်ားကုိ ကတ္ေၾကးျဖင့္ မျဖတ္ရပါ။ အမ်ားေသာအားျဖင့္ မုန္႔ဖုတ္ရာမွာ အသံုးျပဳသည့္ Silicone နဲ႔ fiber glass ေပါင္းစပ္ျပဳလုပ္ထားသည့္ ေအာက္ခံအျပားကုိ ကတ္ေၾကးျဖင့္ မျဖတ္သင့္ပါ။

         သိပၸံပညာရွင္မ်ား ေလ့လာခ်က္အရ Silicone နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားေသာ မီးဖုိေခ်ာင္သံုးပစၥည္းမ်ားကုိ အပူခ်ိန္ႏွင့္ အၾကာႀကီး ထိေတြ႕ေစျခင္း၊ အပူခ်ိန္အလြန္အကၽြန္ျမင့္တဲ့ေနရာမွာ သံုးမိလွ်င္ အစားအစာ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ေနရာမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြ ပါသြားႏုိင္ၿပီး စားမိလွ်င္ လူကုိ အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါသည္။


Silicone ရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား

  • Silicone က ျပန္လည္ အသံုးျပဳ၍ ရပါသည္။
  • ထုတ္လုပ္ဖို႔ ထူးထူးျခားျခားေတြလည္း မလိုအပ္ပါဘူး။
  • ပင္လယ္ေရေနသတၱဝါ/ ေျမႀကီးမွာေနတဲ့ သတၱဝါေတြကိုလည္း ေဘးမျဖစ္ေစပါ။
  • Teflon နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတာနဲ႔စာရင္ Silicone က အသံုးျပဳရ ပုိေကာင္းပါသည္။
  • ဆီေခ်းမေပႏုိင္၊ ဆီေတြ စိုစြတ္ေအာင္ လုပ္ဖို႔လဲ မလိုအပ္ပါ။
  • အပူလ်င္ျမန္စြာ နဲ႔ သမမွ်ေအာင္ လုပ္ႏုိင္သည့္အတြက္ တျခမ္းအပူမ်ားၿပီး ကၽြမ္းသြားတာတို႔ အပူနည္းၿပီး မက်က္တက်က္ျဖစ္သြားတို႔ လံုးဝမရွိေစပဲ မုန္႔ကုိ က်က္သြားေအာင္ ဖုတ္ႏုိင္ပါသည္။ မုန္႔နဲ႔ မုန္႔ဖုတ္ပန္းကန္ ခြာရလဲ လြယ္ပါသည္။
  • အေအးဒဏ္ကုိ ခံႏိုင္ပါသည္။ ေရခဲေသတၱာထဲကို ထည့္ၿပီး အသံုးျပဳႏုိင္သည္။
  • Microwave, Oven ေတြ မွာလဲ စိတ္ခ်စြာ အသံုးျပဳႏိုင္သည္။
  • ပန္းကန္ေဆးစက္မွာ ေဆးေၾကာႏိုင္သည္။
  • မုန္႔ဖုတ္ရာတြင္ အပူခ်ိန္ ခဏခဏ ေျပာင္းဖို႔ မလိုအပ္ေပ။
  • ေဆးေၾကာရလြယ္ကူသည္။ ေပါ့ပါးသည္။ စြဲမက္ဖြယ္ အေရာင္ေသြး ဒီဇိုင္းမ်ိဳးစံုျဖင့္ ရရွိႏုိင္သည္။ ထိန္းသိမ္းရလြယ္သည္။ ဒါေပမယ့္ တစ္ခါတစ္ေလ သူတို႔က ပံုပ်က္ႏုိင္တတ္လို႔ သတိထားရပါမည္။


     Silicone က အပူခ်ိန္ အျမင့္ႀကီး ခံႏုိင္သျဖင့္ ေတာ္ရံုျဖင့္ အရည္မေပ်ာ္သြားႏုိင္ပါ။ ပစၥည္းထုတ္လုပ္တဲ့ ကုမၸဏီေတြက သူတို႔ ပစၥည္းရဲ႕ အျမင့္ဆံုး ခံႏုိင္တဲ့ အပူခ်ိန္ေဖာ္ျပထားေလ့ ရွိသည္။ တခ်ိဳ႕ silicone နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားသည့္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ဟင္းခ်က္ပစၥည္းေတြသည္ 450° ထိ ခံႏုိင္ရည္ရွိေၾကာင္း ေဖာ္ျပၾကသည္။ (ထိုပမာဏဆိုလွ်င္ အေၾကာ္ေၾကာ္သည့္ အပူခ်ိန္ထက္ ပိုမ်ားသည္။) ထိုေၾကာင့္ ေဖာ္ျပထားသည့္ အပူခ်ိန္ထိေလာက္ပဲ အသံုးျပဳသင့္သည္။ ထို႔ထက္ ပိုအသံုးျပဳပါက ခ်က္ျပဳတ္ထားသည့္ အစားစာထဲ silicone နဲ႔ ေပါင္းစပ္ထားသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား အရည္ေပ်ာ္ဝင္သြားႏုိင္ၿပီး လူကို အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေစႏုိင္သည္။ တခ်ိဳ႕ Silicone ပစၥည္းေတြသည္ ပလတ္စတစ္ေတြနဲ႔ ေရာေႏွာထားေလ့ရွိတာေၾကာင့္ အေရာင္ေျပာင္းႏုိင္သည္။


         Silicone နဲ႕ ျပဳလုပ္ထားသည့္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ပစၥည္းမ်ားသည္ အေရာင္အေသြးစံုလင္စြာ ဒီဇုိင္း လွလွပပ ရရွိႏုိင္သည့္အျပင္ စတီး၊ ေၾကြ၊ ေျမအိုး စသည္တို႔ႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္လွ်င္ ေပါ့ပါးလြယ္ကူစြာ သံုးစြဲႏုိင္သည္။ အားသာခ်က္မ်ားစြာ ရိွေသာ္လည္း အဓိက အားနည္းခ်က္မွာ အပူဒဏ္ကုိ ျမႇင့္မားစြာ မခံႏုိင္ျခင္း၊ တစ္ခါတစ္ရံ ေပါင္းစပ္ထားသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားက အရည္အေသြးညံ့ပါက လူကုိ အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေစႏုိင္ျခင္း ျဖစ္သည္။
          သုိ႔ေသာ္ အရည္အေသြး စစ္မွန္ေသာ silicone မီးဖုိေခ်ာင္သံုးပစၥည္းမ်ား ေရြးခ်ယ္ဝယ္ယူကာ ထုတ္လုပ္သည့္ကုမၸဏီမွ သတ္မွတ္ေပးထားေသာ အပူခ်ိန္ေလာက္ထိသာ အသံုးျပဳမည္ဆိုပါက မည္သုိ႔မွ် လူကို အႏၱရာယ္ မျဖစ္ေစႏုိင္သည့္အျပင္ စိတ္ခ်မ္းသာစြာနဲ႕ လြယ္ကူအဆင္ေျပစြာ အသံုးျပဳႏိုင္ေၾကာင္း အႀကံေပး ေဖာ္ျပလုိက္ရပါသည္။

KSA

Ref : http://www.foodreference.com/html/silicone-cookware-safety-310.html
http://lifeyourway.net/is-silicone-bakeware-really-safe/
http://housewares.about.com/od/bakewareservingware/a/siliconebasics.html
http://www.wikipedia.com

Comments

Popular posts from this blog

Mi Phone အားလံုးအတြက္ Zawgyi Font ထည့္နည္း ေပါင္းစံု

Warriors Orochi 3 Ultimate -Mystic Weapons Guide-

လႈပ္ရွားေနတဲ့ ဓာတ္ပံု (Gif image) ေတြကို ဘယ္လို လုပ္ၾကမလဲ

Dynasty Warriors 8:XLCE -Editor- PC Only

ဘဂၤလားေဒ႕ရွ္ နယ္စပ္ၿပန္ ေဗဒင္ဆရာၾကီး မိုခ

All Mi phone model can use Myanmar Font and Root

ေဂါတမျမတ္စြာဘုရား၏ ပုံေတာ္အစစ္

ဖူးစာရွင္

ပိုက္ဆံ တကယ္ရတဲ့ app,ေတြအေၾကာင္း

ပီယလက္စြပ္အေၾကာင္း